Säg det med ljud!

Vad är podcast?
En podcast är en ljudfil som görs tillgänglig på internet via tekniken RSS. Tekniken möjliggör att filen sprids på ett smidigt sätt och görs tillgänglig på flera plattformar samtidigt såsom i din mobiltelefon, program i datorn eller en webbsida. En podcast består vanligtvis av en serie avsnitt och RSS-tekniken gör det enkelt för användaren att prenumerera på en viss podd. Att ljudfiler benämns som podcast är inget oväntat med vad många inte vet är att även video som distribueras på samma sätt faktiskt ingår i begreppet podcast.

Varför heter det podcast?
Ordet podcast är en sammanslagning av orden Pod och Broadcast där Pod syftar på Apples gamla mediaspelare iPod, som i sin tur syftar på kapsel. Cast kommer från engelskans ord för utsända/sändning – broadcast/broadcasting. Att ordet podcast har sina rötter i iPod kommer från att man i iTunes var tidig med att bygga in stöd för att hämta ljudfiler via RSS. Ordet podcasting tros först ha nämnts i en artikel från The Guardian av Ben Hammersley från 2004Podcast kan på svenska även benämnas som pod, podd eller poddradio. podcasting benämns också som podsändning, poddsändning eller poddradiosändning. 

Vad kan en podcast innehålla?
De senaste 10 åren har podcast eller så kallat "Spoken Word Content" exploderat. Bloggare har blivit poddare, böcker har blivit ljudböcker och tryckta nyheter har blivit poddnyheter. Listan kan göras lång. Podcast som vi känner det idag är, trots dess popularitet ett relativt nytt format och har innehållsmässigt inte utvecklats i någon större bemärkelse sedan det lanserades. På Jobcast vill vi utmana vad en podcast kan vara genom att applicera det på områdena rekrytering och employer branding. 

Rekrytering & Employer Branding  
Enligt statistik från LinkedIn kommer ca 70% av alla personer som läser en jobbannons att söka mer information om företaget innan de skickar in en ansökan. För att inte tappa potentiella ansökningar kräver detta att företag kan förse arbetssökande med lättillgänglig och engagerande information. Samtidigt spenderar arbetssökande enligt samma källa i snitt ca 14 sekunder på att läsa en jobbannons. Resultatet? – arbetsgivare har en väldigt kort tid att skapa intresse för att sälja in såväl tjänsten som företaget. 

På Jobcast vill utmana hur företag arbetar med jobbannonsering och employer branding-kommunikation genom att addera ljud till kontexten och erbjuda möjlighet att:
 
• Omsätta jobbannonser i text till micro-podd-avsnitt i ljud (ca. 2-3 min långa)
• Baserat på intervjuer skapa 15-20 min långa företagsavsnitt där medarbetare på ett personligt och autentiskt sätt berättar om vad som gör just ert företag så unik. 

Jobbavsnitt - Så funkar det 
1. Ni delar jobbannonsen i textformat
2. Vi anpassar innehållet till ett levande samtal
3. Vi spelar in med två professionella röster
4. Vi publicerar och sprider avsnittet i olika kanaler 

Företagsavsnitt - Så funkar det 
1. Vi presenterar och anpassar frågor inför intervju
2. Ni väljer ut 3 medarbetare som ska delta
3. Inspelning i vår studio eller på ert kontor
4. Vi bearbetar materialet och producerar avsnittet
5. Ni lyssnar och godkänner avsnittet
6. Vi publicerar och sprider avsnittet i olika kanaler
7. Vi delar värdefull data & insight med er 

Så varför borde företag erbjuda kandidater och intressenter jobbannonser och employer branding-innehåll i ljud? Vi har nedan listat några av alla styrkor: 

Multitasking
Erbjud jobbsökande möjligheten att lyssna på lediga jobb under tiden du tränar, åker bil, sitter på bussen eller bara är hemma och tar det lugnt 
• Ljud skapar känslor
Ljud ger lyssnaren en extra dimension jämfört med att läsa   
Mobilen
Precis som med mycket annat föredrar vi idag att använda mobilen när vi söker jobb. Vilket medie är bättre anpassat till mobilen än ljud? 
Autentiskt och personligt
Den mest autentiska kommunikationen kommer inifrån företaget - medarbetares egna berättelser. Få en djupare och mindre retuscherad inblick i hur det är att arbeta på ditt favoritföretag.   
Uppmärksamhet
Det faktum att majoriteten av allt podcastlyssnade sker “on-the-go” bidrar till att ljudmediet är det format som idag bibehåller konsumentens uppmärksamhet överlägset längst vilket ger företag möjlighet att gå in på detaljer, differentiera sig och prata om allt som gör dem så unika som arbetsgivare.

Vill du veta mer?
Kontakta oss

Copyright © 2021 Jobcast AB. All rights reserved. Industrigatan 4A, 112 46 Stockholm. Organisationsnummer: 559205-4901