Hur fyller du ditt employer brand med relevant innehåll?

Jag läste för några år sedan boken Finding Keepers: The Monster Guide to Hiring and Holding the World’s Best Employees av Steve Pogorzelski, Jesse Harriott och Doug Hardy där de bland annat lyfte fram att;

Ett bra employer brand innehåller kultur eftersom det är en av de ogripbara förmåner som kan göra intryck på kandidaten. Eftersom ditt jobb är att artikulera det employer brand som redan existerar, i verkligheten och i aspiration, börja med dina anställda. Be om uppriktig input från din nuvarande arbetsstyrka. Dina nuvarande anställda är experterna; om du börjar någon annanstans än med deras erfarenhet, så skriver du fiktion.

Fråga dina anställda dessa frågor:

Värdefrågor
• Vad tror vi som organisation på?
• Hur väljer vi vilka projekt som blir genomförda? 
• På vilka kriterier blir din prestation bedömd?
• Osv…
 

Företagskulturella frågor
• Varför är du här?
• Vad är unikt med oss?
• Vilken är din relation till kunden?
• Osv…

Du bör också utveckla en mer detaljerad lista med fördelar och förmåner med att jobba för din organisation. Dessa detaljer älskar verksamma inom HR och rekryterare att diskutera eftersom de är mer konkreta än mission och kultur.

Exempel på detta är:
• Jobbeskrivning;  
• Affärsmöjligheter
– fördelen med att arbeta hos er, chansen till avancemang i karriären;
• Livsstil – ”balans mellan jobb och privatliv”, ”intensiv atmosfär” etc; 
• Osv…
 

Du går inte ut och annonserar med den här listan eftersom, uppriktigt sagt, dessa fördelar och förmåner snarare spelar en bakgrundsroll i ditt employer brand. En lista är helt enkelt inte lika lockande som ett uttalande (eller ännu bättre, en berättelse).

Ditt första försök till att definiera ett employer brand behöver inte vara perfekt, men det måste tillgodose ett par regler:

Är det autentiskt? Återspeglar uttalandet verkligheten? Känner anställda igen de värden och den kultur du beskriver?  
Är det unikt? Skulle en anställd veta att det är din organisation som beskrivs och inte en liknande? 
Är det övertygande? Kräver det handling? Beskriver det innebörden av att arbeta i din organisation?  
Är det relevant? Är ditt uttalande meningsfullt för människorna som du försöker attrahera?
Beskriver det en upplevelse? För kandidater, potentiella kandidater och anställda är ditt varumärke som arbetsgivare en upplevelse. Det är inte en slogan eller logotyp, och inte heller ett pressmeddelande. 

Även om Steve, Jesse och Doug publicerade sin bok redan 2008 är innehållet fortfarande högst aktuellt och relevant. När vi startade Jobcast var det bland annat mot bakgrund av deras välformulerade resonemang kring employer brand och i synnerhet nedan sex kloka argument (något kortfattat).  

☑ Ett bra employer brand innehåller kultur eftersom det är en av de ogripbara förmåner som kan göra intryck på kandidaten.
☑ Som ansvarig för employer brand är ditt jobb att artikulera det employer brand som redan existerar i verkligheten – börja med dina anställda och låt dem berätta sina berättelser. 
☑ Fyll kommunikationsformatet med innehåll som berör värdefrågor, företagskulturella frågor samt mer detaljerad information.
☑ Skapa en berättelse baserat på ovan innehåll – framhäv detaljer och positiva aspekter.
☑ Låt innehållet vara autentiskt och återspegla verkligheten.
☑ Beskriver innehåll i form av en upplevelse.  

Genom våra företagsavsnitt erbjuder vi arbetsgivare ett format och innehåll som vi anser tickar i alla ovan boxar. Genom att låta företagens egna medarbetare berätta autentiska och personliga berättelser kring vad som gör deras företag så unikt producerar vi 15-20 min långa avsnitt i ljud för intressenter att lära sig mer om företaget. Tack vare det faktum att ljud är det format som bibehåller lyssnarens uppmärksamhet överlägset längst ger formatet inte bara företaget möjlighet att djupdyka i sin kultur utan också möjlighet att återberätta sin historia från ett upplevelseperspektiv, utan att förlora lyssnarens uppmärksamhet. Det är ett sätt att komma ifrån floskler och fiktion och med hjälp av konstens alla regler (läs ovan) påbörja eller förfina sitt arbete med employer brand.
Vill du veta mer?
Kontakta oss

Copyright © 2021 Jobcast AB. All rights reserved. Industrigatan 4A, 112 46 Stockholm. Organisationsnummer: 559205-4901